RIJKE HISTORIE

Van familiebezit tot luxe vakantie accommodatie

SINDS 1895

In de periode van 1892 tot 1895 werd niet alleen Château du Bois Noir gebouwd, maar ook een koetsierswoning en boerderij met paarden- en veestallen. Tijdens de bouw woonde de eigenaar Colonel Adolphe Gerhardt samen met zijn vrouw en kinderen in de boerderij.

RENAISSANCE STIJL

"de Franse antiquair Jacques Charpin heeft het château geheel gedecoreerd met antieke meubelen, schilderijen en tapijten"

HISTORIE VANAF 1800


De overlevering verteld, dat eind 1800 Colonel (Gustave) Adolphe Gerhardt (1824-1915) met zijn troepen door de Corrèze trok, waarbij hij ook het gebied van L ‘Yssandonnais aandeed.

Hij was direct onder de indruk van de schoonheid van het landschap en liet zijn troepen voor maanden legeren tussen Brignac-la-Plaine en Yssandon, tegen de glooiende heuvels van Le Bois Noir. Op 29 juni 1867 trouwde hij op 43 jarige leeftijd de 21 jaar jongere Blanche Cecile Green de Saint-Marsault, die woonde op Chateau du Puy gelegen op de heuvels van Perpezac-le-Blanc.

Direct na zijn pensionering, kocht Colonel Gerhardt in 1891 de boerderij en landerijen van de familie Etienne Dellac en liet in de directe nabijheid van de boerderij een château bouwen, geheel in renaissancestijl. In 1892 werd gestart met het uitgraven van de kelders en werd een aanvang genomen met de bouw. De bouw duurde vier jaar en was Château du Bois Noir eind 1895 gereed. In die periode, werd niet alleen het chateau gebouwd, maar ook een koetsierswoning en de boerderij met paarden- en veestallen werden vergroot. Tijdens de bouw van het château, woonde Colonel Adolphe Gerhardt samen met zijn vrouw en kinderen in de aangekochte boerderij.

Na het overlijden van Colonel Gerhardt in 1915, erfde zijn oudste zoon Louis Gerhardt het landgoed. In de periode van 1927 tot 1937, verkocht Louis Gerhardt, stukje bij beetje, de woningen, de boerderij, de gronden en op laatst ook het château.

In 1937 op drieëndertig jarige leeftijd kocht Monsieur Robert Chantalat (1904-1980), een bekende streekroman schrijver, met zijn vrouw en kinderen het château met park. De familie Chantalat die in Parijs woonde, gebruikte het nieuwe bezit grotendeels als zomerverblijf. In 1941 schreef hij op Chateau du Bois Noir de roman “Bernard de Ventadour, troubadour du XIIe siècle””. Het landgoed bleef bijna 40 jaar in familiebezit van de Chantalat’s waarna Monsieur en Madame Bouissou het château in maart van 1976 aankochten van de toenmalige erfgenamen van de reeds overleden Robert Chantalat.

In die periode heeft de familie Bouissou het château grotendeels weer bewoonbaar gemaakt, waarna de Franse antiquair Jacques Charpin met zijn partner in 1988 de nieuwe eigenaren werden. Het château werd geheel gedecoreerd met antieke meubelen, schilderijen en tapijten, bedoeld voor de verkoop. Na de dood van Monsieur Jacques Charpin, moest zijn partner het château verkopen.

In 2006 hebben wij, Henk en Henriëtte van Ampting, het chateau aangekocht. In vier jaar tijd werd het chateau geheel gerenoveerd en gerestaureerd. Het château is omgetoverd tot een luxueus verblijf voor kleine groepen tot 14 personen, die het chateau kunnen afhuren voor een vakantie in stijl.

TOP