ACTIVITEITEN

Interessante steden en dagjes-uit in de buurt van het chateau

STEDEN

Brive-la-Gaillarde, Arnac-Pompadour en Périgueux zijn bekende steden die de moeite waard zijn om te bezoeken. Rocamadour is zelfs 1 van de grootste toeristische trekpleisters van Frankrijk.

NATUUR

Uitgestrekte meren, bossen en beroemde (druipsteen)grotten. Zoals de grot van Lascaux, ook wel ‘de Sixtijnse kapel’ en ‘het Versaille van de Prehistorie’ genoemd.

ACTIEF

Het gebied rondom het kasteel is bij uitstek geschikt voor wandelaars. Routes door eeuwenoude dorpen en stadjes, door bossen, valleien, kloven, weiden en langs wijngaarden.

STEDEN OM TE BEZOEKEN

Brive-La-Gaillarde is in feite de belangrijkste stad van de Corrèze met ruim 51.000 inwoners. Waar eens de middeleeuwse stadsmuur Brive omsloot, is voor het autoverkeer een ringboulevard aangelegd met daarbinnen het oorspronkelijke stadsareaal.

De bezienswaardigheden in de oude stadskern liggen op loopafstand van elkaar; een groot gedeelte van de binnenstad is bovendien voetgangersgebied. Tevens is deze stad een ideaal centrum voor truffels, eekhoorntjesbrood (paddenstoelenbrood) en foie gras. Op de uitgestrekte Place du 14 Juillet worden op elke dinsdag, donderdag en zaterdag de marktkramen opgezet.

Afstand Château du Bois Noir – Centrum Brive: 20 Km

Even voorbij Vigeois gaat de D3 over in de D7 naar Arnac-Pompadour, een al evenzeer door groen omgeven plaatsje dat bezoekers aandoen vanwege het hier liggende kasteel. Arnac-Pompadour telt ongeveer 1300 inwoners.

Het door nog vrijwel intacte versterkingen omsloten, reusachtige kasteel, dat Lodewijk XV in 1745 tegelijkertijd met de titel Marquise de Pampadour aan zijn maîtresse cadeau gaf, is alleen al een bezoek waard. Het heeft nog extra cachet gekregen door de sinds 1761 hier gevestigde koninklijke stoeterij en fokkerij van Anglo-Arabische hengsten en niet te vergeten de hippodrome in het open veld die internationaal bekendheid geniet.

Tegenwoordig staat de plaats bekend als huisvesting van de Franse nationale stoeterij. Er worden met grote regelmaat ook diverse paardenevenementen gehouden met name op het gebied van cross country, jumping en koets rijden.

Afstand Château du Bois Noir – Arnac-Pompadour: 33 Km

In 1317 werd Sarlat zetel van een bisdom en werd de abdijkerk een kathedraal. Dat Sarlat zo schitterend oogt, komt doordat de Franse rijksoverheid de stad in 1962 koos als proefproject voor de restauratie van oude binnensteden, waardoor de hele oude binnenstad minutieus werd gerestaureerd. Het straatbeeld straalt daardoor welvarendheid, gemoedelijkheid en zeker gezelligheid uit.

Sarlat is een bruisende stad. Dat geldt nog eens extra tijdens de marktdagen op woensdagmorgen en zaterdag. De zaterdagmarkt staat bekend om het aanbod van inheemse producten: pluimvee en ganzenlevers, truffels en noten vindt u er zeker. Toch heeft het middeleeuwse Sarlat door zijn levendige straatbeeld overdag allerminst het karakter van een openluchtmuseum: omdat dit stadsdeel een toeristisch pelgrimsoord is geworden, kunt u het in de zomermaanden tussen 12 en 3 uur ’s-middags gemakkelijk als één groot restaurant ervaren.

Na het vallen van de avond worden van juni tot en met september de oude gebouwen feeëriek verlicht en op straat de oude gaslantarens aangestoken waardoor de bezoeker zich in een ware sprookjesstad waant.

Afstand Château du Bois Noir – Sarlat: 54 Km

Nagenoeg in het midden van het departement Dordogne ligt de hoofdstad Périgueux binnen een bocht van de Isle, die hier traag voortstroomt. Wie rechttoe rechtaan Périgueux is binnen gereden via de Cours St-George die na de gelijkmatige brug over de Isle overgaat in de Cours Fénelon en vervolgens de auto op of in de parkeergarage onder Place Francheville heeft gezet, kan direct terecht bij het toeristenbureau aan de overkant voor een stadsplattegrond.

Vroeger bestond de stad eigenlijk uit twee steden namelijk Vésone en Puy-St-Front, die pas in 1240 werden samengevoegd tot een grote stad: Périgueux. Périgueux is nu een warme, gezellige, meer zuidelijk aandoende stad. In het oostelijke stadsdeel smalle, verkoeling brengende beschaduwde straatjes en met intieme pleintjes waarop talrijke café- en restaurantterrasjes de aangename sfeer versterken. Dé specialiteiten van de talloze restaurants in Périgueux zijn ganzenleverpastei en truffels.

De interessantste bezienswaardigheden in de oude wijk van Puy-St-Front als van de voormale Cité de Vésone liggen op loopafstand.

Afstand Château du Bois Noir – Périgueux: 64 Km

Hoewel iedere vakantieganger dit pelgrimsoord opzoekt, blijft het een onvergetelijke ervaring om Rocamadour tegen de steile dalwand te zien liggen: het kasteel dat zich hoog aftekent tegen de blauwe hemel, daaronder de enorme rotswand die het decor vormt voor de zeven kerken en kapellen en de beneden gebouwde huisjes langs de diepe rivierbedding van de Alzou.

Volgens een oud volksgeloof had op de plek van het latere Rocamadour ooit een kluizenaar geleefd. Toen tijdens het delven van een graf in de 12de eeuw aan de voet van de rots een lichaam werd aangetroffen, dat wonderwel nog intact was, hield men dat dan ook voor de overleden kluizenaar. Men gaf hem de naam Roc Amatour, hij die van de rots houdt.

In de christelijke traditie ging de legende een eigen leven leiden. De kluizenaar zou niemand minder zijn dan de heilige Zacheus, de joodse tollenaar uit Jericho, die Jezus gastvrij onderdak had geboden. In de 19de eeuw maakte men een aanvang met de renovatie van de gebouwen. Nadien trekken zowel bedevaartgangers als duizenden toeristen weer massaal naar Rocamadour en neemt het in Frankrijk, na Mont-St-Michel, als toeristische trekpleister de tweede plaats in.

Afstand Château du Bois Noir – Rocamadour: 74 Km

HISTORISCHE NATUUR

Vanwege de werkelijk fantastische schilderingen en tekeningen van zo’n 2000 dieren en symbolische tekens op de wanden wordt de grot van Lascaux ook wel ‘de Sixtijnse kapel’ en ‘het Versaille van de Prehistorie’ genoemd.

De echte, 150 meter lange grot van Lascaux is in 1940 ontdekt en na wetenschappelijk onderzoek in 1948 voor het publiek opengesteld, maar omdat de uitademing van koolzuur door de bezoekers en het binnensijpelend vocht de conserveringstoestand van de dierschilderingen ernstig bedreigden, is de grot in 1963 weer gesloten.

Twee van de vier gangen met zalen van de bovenverdieping in de grot, zijn evenwel minutieus gereconstrueerd in een op 200 meter afstand van de echte grot speciaal voor dit doel ontworpen grotconstructie, Lascaux II genoemd, die sinds 1983 voor het publiek is geopend. Hierin wordt ook een overzicht gegeven van de geschiedenis van de grot en van de schilder- en graveertechnieken van de prehistorische kunstenaars.

Afstand Château du Bois Noir – Montignac/Lascaux: 35 Km

Op 12 kilometer ten zuiden van Brive ligt de druipsteengrot Gouffre de la Fage. Deze heeft een diepte van 25 meter. Een stenen trap in een grot put leidt naar beneden naar twee zalen. Van de eerste, 350 meter lange zaal, ogen de wanden als draperieën met tal van kleuren.

De kalksteenformaties in de vorm van orgelpijpen produceren verschillende tonen, als je erop tikt. Achter een steenhoop leeft een uitgebreide kolonie vleermuizen waarbinnen twaalf tot veertien soorten zijn vertegenwoordigd (één van de grootste kolonies van Frankrijk). De grot is ’s-winters voor publiek gesloten en dan vliegen massa’s vleermuizen die van buiten komen overwinteren, vrij door de grot. Warme kleding is raadzaam want de temperatuur van de grot is maar 12 graden Celsius.

Paleontologen hebben in een nog maar klein segment van de grot reeds tienduizenden botten en schedels opgegraven van uitgestorven diersoorten als mammoet, reuzenhert, wolharig neushoorn, sabeltandtijger en wat dies meer zijn. De grot is geopend van 1 april tot 10 oktober.

Afstand Château du Bois Noir – Gouffre de la Fage: 30 Km

De gaafste leisteen, die ook benut is voor de daken van Le-Mont St-Michel, werd ooit gewonnen uit de groeven van Travassac, een dorpje op zo’n tien tot vijftien minuten rijden van Brive. Een voor de toeristen nog in bedrijf gehouden groeve en het museumpje dat de geschiedenis van de leisteenwinning ter plekke belicht, zijn een bezoek zeker waard.

Mocht u op een doordeweekse dag buiten het Franse vakantieseizoen om, voor een gesloten hek komen te staan, loopt u dan even het met leistenen bezaaide pad naar boven op dat naar het parkeerterrein voert. Daar bevindt zich links op het terrein aan de rand van de rots een –gelukkig door hekwerk omgeven- platform van waaraf u de onheilspellende diepte van de groeven in kunt kijken! Een ervaring apart, ook voor wie geen last van hoogtevrees heeft.

Afstand Château du Bois Noir – Leisteengroeven Les Pans de Travassac: 28 Km

ACTIEVE ONTSPANNING

Op 13 km ten zuidwesten van Brive-la-Gaillarde ligt op de hooggelegen Causse Corrézien het honderd hectares grote La du Causse te midden van een schitterend natuurgebied. Het heeft drie mooie zandstranden en behalve zwemmen behoren ook roeien, kanoën, waterskién, surfen en zeilen tot de mogelijkheden.

Picknicktafels op het door bomen beschaduwde gras achter het strand veraangenamen het verblijf. De Base Nautique de Port Lissac verhuurt waterfietsen, boten en surfplanken.

Afstand Château du Bois Noir – Lac du Causse: 21 Km

Het gebied is bij uitstek geschikt voor wandelaars. Er is de keus tussen langere GR-wandeltochten en kortere routes. Bijna alle Fransen geboren in of na de Tweede Wereldoorlog, hebben wel eens een Grande Randonnée (grote Trektocht) gedaan. Deze nationale wandelroutes over een lange afstand zijn na de oorlog ontwikkeld.

Sindsdien bezit Frankrijk een uitgebreid netwerk van roodwit gemarkeerde wandelpaden, die worden aangeduid met de letters GR en een nummer. Ze lopen door eeuwenoude dorpen en stadjes, door bossen, valleien, kloven, weiden en wijngaarden en langs meren en snelstromende rivieren.

De belangrijkste lange wandeltochten zijn de GR 46 (loopt via het Vézeredal in noord-zuidrichting door de Corrèze en is 145 km lang) de GR 440 (van Millevaches naar Monédiéres, door de bergen van de Limousin en is 117 km lang) en de GR 480 (loopt langs de rivieren Cere en Dordogne en heeft een afstand van 200 km). Deze kaarten zijn te verkrijgen bij de Franse Wandelfederatie.

Ook kent de Corrèze meer dan 300 routes voor korte trektochten. De gemeenten, VVV’s en diverse verenigingen hebben gezamenlijk een aantal interessante routes uitgestippeld. Een goede manier om het natuurschoon, het cultuurgoed en de lokale tradities te leren kennen. De allermooiste zijn door het Comité Départemental du Tourisme gebundeld. Het resultaat: topogids “Chamina”, Wandelingen en ATB-tochten “La Corrèze “ met 40 routes, die circa 150 pagina’s beslaat. Ideaal voor wie alle rijkdommen van ons departement wil ontdekken.

Eenmaal buiten Tourtoirac buigt de weg van de Auvézere af, kruist de D704 en loopt door naar het fotogenieke, middeleeuwse stadje Hautefort dat pal beneden het Château de Hautefort ligt. Dat dit majestueuze kasteel uiterlijk meer weg heeft van de kastelen langs de Loire dan van de voor de Périgord typische middeleeuwse burchten, komt doordat het in de 17de eeuw is gebouwd.

De directe omgeving van het kasteel, dat op het uiteinde van een hoog plateau ligt, bestaat uit een fraai aangelegde tuin in Franse stijl, terwijl een voor bezoekers eveneens toegankelijk wandelbos de rest van het plateau beslaat. Het centrale deel van het kasteel werd in 1968 door een felle brand verwoest maar is inmiddels weer hersteld en weer ingericht.

Een foto-expositie toont het slot voor en na de brand. In de Salle de Damas zijn Aubussontapijten te bewonderen en in de weefkamer Vlaamse tapijten. De voor een bezoeker verplichte rondleiding door de diverse kasteelzalen duurt niet al te lang. Beneden in het stadje Hautefort kan ook het door de 17de-eeuwse kasteelheer gestichte Hopital, nu een medisch museum, worden bezichtigd.

Afstand Château du Bois Noir – Hautefort: 27 Km

TOP